Elon Musk heeft namens SpaceX plannen bekend gemaakt om in 2019 te beginnen met het lanceren van duizenden internetsatellieten die een wereldwijd dekkend netwerk voor breedbandinternet moet verzorgen.

Om een wereldwijde dekking voor elkaar te krijgen is het de bedoeling om uiteindeljk 4425 satellieten in een baan rond de aarde te sturen. De lanceringen zullen tot media 2024 duren en zal gebeuren met de herbruikbare Falcon 9 raket. De Falcon 9 raket kan – na het afleveren van haar lading – uiteindelijk weer op aarde terugkeren. Via deze methode zijn ruimtevluchten een stuk goedkoper te realiseren dan voorheen.

Internet voor iedereen

De gedachte van SpaceX is om snel internet voor iedereen op aarde beschikbaar te maken. Vooral in onderontwikkelde landen kan de oplossing een uitkomst bieden. Met behulp van een apparaat ter grootte van een laptop kan het signaal worden opgevangen en worden verstuurd. Doordat de satellieten een stuk lager ‘vliegen’ dan de huidige internetsatellieten, kan de reactietijd drastisch verbeterd worden en kunnen snelheden tot 1Gb’s gehaald worden.

Start

In eerste instantie zal het satellietnetwerk met 800 satellieten worden opgebouwd. Deze moeten snel internet kunnen leveren aan de VS, Puerto Rico en de Maagdeneilanden. Later zal het project worden opgeschaald naar de 4425 satellieten om de gehele wereld te kunnen dekken.