De afgelopen dagen worden de websites van stemwijzer.nl en kieskompas.nl getroffen door z.g. DDoS-aanvallen. Bij een DDoS-aanval worden de servers waarop de websites gehost zijn met extreem veel informatie bestookt totdat ze uiteindelijk overbelast raken en offline gaan. Directeur van Kieskompas Willem Blanken heeft aangeven dat de site door hulp van Google-ingenieurs inmiddels weer “redelijk stabiel” draait.

Google schiet te hulp

Ook gisterenmiddag- en avond lagen beide sites onder vuur. Beide sites waren hierdoor lastig te bereiken. In de nacht was het rustig en in de ochtend begonnen de aanvallen weer.

De ingenieurs van Google schoten te hulp om te helpen met het inrichten van een nieuwe infrastructuur. De hulp van Google was erg welkom volgens Blanken. “het is een serie diensten onder de naam Project Shield. Ze bieden hulp aan organisaties die staan voor vrijheid van meningsuiting en het doel zijn van DDoS-aanvallen. Daar hebben ze dus veel ervaring op dat gebied.”

Waar de aanvallen exact vandaan komen is nog niet bekend. Beide partijen hebben inmiddels aangifte gedaan van de aanvallen. De politie houdt de zaak nauwlettend in de gaten.